tiistai 10. tammikuuta 2017

Pohjoismainen saamelaissopimusluonnos

Hei kaikki!

Pohjoismainen saamelaissopimus on ollut monien huolenaiheena jo pitkään. Sopimusta on valmisteltu salaa jopa saamelaiskäräjien jäseniltä ja sitä ei ole vieläkään julkaistu. Kovin pitkään tämä sopimus ei kuitenkaan voi olla salainen ja nyt monen mutkan kautta olemme saaneet luettavaksi suomenkielisen luonnoksen. Sopimusluonnos koskettaa erityisesti statuksettomia saamelaisia ja metsäsaamelaisia. Meidät halutaan jälleen jättää saamelaismääritelmän ulkopuolelle.

Kuten te jo varman tiedätte, niin yhdistystämme ei ole kuultu tässä prosessissa ja meillä ei ole ollut mitään mandaattia tämä sopimuksen laadinnassa. Alapuolella löytyy analyysi tästä Pohjoismaisesta saamelaissopimuksesta. Lukekaa läpi ja jakakaa eteenpäin.


Luultavasti tähän Pohjoismaiseen saamelaissopimukseen liittyy myös Valtioneuvoston tilaama ILO-selvitys, jota johtaa Leena Heinämäki. Jos pitää lähteä arvamaan, selvityksen yhtenä lopputuloksena tulee olemaan, ettei Suomella ole tarvetta ratifioida ILO-sopimusta, koska Pohjoismainen saamelaissopimus tulee korvaamaan kyseisen sopimuksen. Tutkimus tullaan luultavasti julkaisemaan lähipäivinä tai -viikkoina, sopivasti ennen Trondheimin suurta saamelaiskokousta, jossa agendalla on – mikä muu kuin Pohjoismaisen saamelaissopimus. 


Pohjoismainen saamelaissopimusluonnos 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti